Aktualności

I Lubelski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod patronatem Szefa dla Młodych Talentów

24.11.2017

Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów wsparła I Lubelski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Podczas finału jury złożone z lubelskich szefów kuchni i kucharzy wyłoniło trzy zespoły, które przygotowały najciekawsze potrawy z kaszą w roli głównej. Zwycięzcy otrzymali m.in. koszulki przygotowane przez firmę ChemaN.

Tematem przewodnim pierwszej edycji Lubelskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych pod hasłem „Kuchnie regionalne – kuchnia lubelska” była kasza. Potrawy prezentujące produkty regionalne w nowej odsłonie przygotowało 14 zespołów ze szkół województwa lubelskiego. Pośród nich wybrano trzy zwycięskie duety, dla których nagrody ufundowało również MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Młodzi kucharze otrzymali m.in. koszulki przygotowane przez firmę ChemaN – producenta profesjonalnej odzieży dla gastronomii. Podczas finału konkursu MAKRO Polska reprezentowała Agnieszka Targońska-Gustaw, kierownik hali w Lublinie. MAKRO Polska przekazało również produkty potrzebne do przygotowania finałowych dań.

Zwyciężczyniami I Lubelskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych zostały Paulina Żarnowska i Natalia Ubczyńska, uczennice zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie, które jako danie finałowe przygotowały kaczkę faszerowaną kaszą z sosem jabłkowo-cydrowym. Drugie miejsce zajęli Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum ,,Lider” w Lublinie z potrawą, na które składała się m.in. kaczka z kaszą pęczak, pierożkiem lubelskim, kalafiorem i sosem. Natomiast trzecie miejsce na podium zdobyły Natalia Bogusz i Patrycja Filiks z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie z filetem z kaczki na placuszkach żukowskich z sosem wiśniowym i skorzonerą duszoną z serem janowickim w śmietanie.

Dania oceniali: Piotr Huszcz – szef kuchni restauracji Piano, Piotr Skwarek – szef kuchni restauracji Trzy Romanse Hotelu Wieniawski, Marcin Żydek – szef kuchni restauracji Hotelu Focus oraz Łukasz Boreczek z restauracji Piano.

„Cieszymy się, że mogliśmy zostać partnerem konkursu, który został zgłoszony jako jedna z inicjatyw Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych – Odkryj swój talent. Dzięki temu mogliśmy nie tylko wesprzeć uczniów szkół gastronomicznych w pogłębianiu wiedzy o produktach regionalnych i przygotowywaniu tradycyjnych potraw w nowoczesnej odmianie, ale też przyczynić się do promocji lubelskiej kuchni” – mówi Agnieszka Targońska-Gustaw, kierownik hali MAKRO w Lublinie.

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×