Aktualności

Konrad z Zakopanego na stażu w Babiniczu

01.07.2017

Konrad to 18-letni Zakopianin, który kocha góry, ale jeszcze bardziej kocha gotowanie. Dzięki programowi mógł uczyć się nowych technik kulinarnych od szefa kuchni restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju pod Wałbrzychem.

Po raz pierwszy zetknąłem się z gotowaniem, kiedy zacząłem pracę w firmie cateringowej. Wtedy zrozumiałem, że jest to coś, co mnie cieszy i czym chcę się zajmować – opowiada Konrad Wnęk z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem. Wraz ze swoimi kolegami wziął udział w Mikserze Kulinarnym – bezpłatnym spotkaniu edukacyjnym dla uczniów szkół gastronomicznych, które Makro Polska organizuje co miesiąc w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Uważnie obserwował pokaz kulinarny Wojciecha Harapkiewicza z dziczyzną w roli głównej. Następnie rozwiązał quiz, uzyskał najlepszy wynik i wygrał indywidualny, tygodniowy staż – właśnie u szefa kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju pod Wałbrzychem.

Miałem wcześniej okazję pracować w restauracji, ale nie spodziewałem się, że trafię pod skrzydła tak znanego kucharza, jak Wojciech Harapkiewicz. Pod jego opieką mogłem rozwinąć skrzydła, nauczyłem się szacunku do surowców, zobaczyłem, jak wygląda prawdziwa kuchnia. Poznałem także produkty, z którymi wcześniej nie miałem styczności. Nigdy nie zapomnę tego, czego udało mi się tu nauczyć i wierzę, że staż pomoże mi osiągnąć sukces – mówi Konrad.

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×