Aktualności

Poznajcie zwycięzców czwartej edycji

11.07.2019

W konkursie udział 10 szkół gastronomicznych z całej Polski. W ramach rywalizacji uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z polskiej kuchni regionalnej, wykorzystując produkty marki MAKRO Chef.

Jury nagrodziło następujące szkoły: 

1. miejsce: Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczniowie przygotowali nową odsłonę barabonów z konfitowaną cielęciną, podanych z musem z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami; 

2. miejsce: Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jana Kilińskiego w Lublinie, który przygotował cielęcinę sous-vide owiniętą w szynkę parmeńską na placku z lepiochy (lamieszki) z kozim serem, z dodatkiem sosu grzybowego i szparagów na puree z ćwikły; 

3. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Danie przygotowane przez uczniów to roladka cielęca z chutneyem pigwowo-marchwiowym, puree z pietruszki, popcornem z kaszy gryczanej, sosem BBQ buraczano-poziomkowym oraz kozim serem w wędzonej papryce. 

Głosy na biorące udział w konkursie szkoły można było oddać również na facebookowym profilu programu Szef Dla Młodych Talentów. Nagrody publiczności zdobyły:  

1. miejsce, z wynikiem 652 głosów, zajął Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu, za nową odsłonę barabonów z konfitowaną cielęciną podanych z musem z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami; 

2. miejsce, z wynikiem 378 głosów, zdobył Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jana Kilińskiego w Lublinie. Danie przygotowane przez uczniów to cielęcina sous-vide owinięta w szynkę parmeńską na placku z lepiochy (lamieszki) z kozim serem, z dodatkiem sosu grzybowego i szparagów, na puree z ćwikły; 

3. miejsce, z wynikiem 332 głosy, objął Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Tarnowskich Górach za  gołąbki z musem z pora, z dodatkiem sosu serowego, z chipsem z kindziuka oraz buraczkami marynowanymi.  

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×