Aktualności

Staż Agaty w restauracji A Nóż Widelec

20.08.2017

Agata marzy, by swoją przyszłość związać z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec.

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w programie Szef dla Młodych Talentów.

Pasja do gotowania w Agacie już w dzieciństwie zaszczepiła mama, dlatego szkoła gastronomiczna była dla dziewczyny oczywistym wyborem. Jak sama mówi: właśnie w tym sprawdzam się najlepiej. Tak samo twierdzi jej rodzina, która uwielbia przygotowywane przez Agatę dania, szczególnie jej popisowe spaghetti.

18-letnia pasjonatka gotowania nie miała jednak okazji spróbować swoich sił w pracy w restauracji. Dopiero dzięki programowi Szef dla Młodych  Talentów wygrała staż w restauracji A Nóż Widelec w Poznaniu, w której szefem kuchni jest Michał Kuter. Wraz ze swoimi kolegami wzięła udział w Mikserze Kulinarnym – bezpłatnym spotkaniu edukacyjnym dla uczniów szkół gastronomicznych, które MAKRO Polska organizuje co miesiąc w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Uważnie słuchała prelekcji Ernesta Jagodzińskiego, przyglądała się pokazowi kulinarnemu Michała Kutra i prezentacjom produktów, a na koniec rozwiązła quiz. I uzyskała najlepszy wynik!

Wygrany staż w restauracji A Nóż Widelec to dla niej możliwość zdobycia pierwszego zawodowego doświadczenia i poznania profesjonalnej kuchni od kulis. Mogłam zobaczyć, jak pracują profesjonaliści, pomagać im i uczyć się od nich. Ten staż to dla mnie zupełnie nowe i niezwykle cenne doświadczenie oraz pierwszy krok w karierze kucharza. – mówi Agata.

W przyszłości Agata chciałaby mieć własny dom z ogródkiem, gdzie mogłaby hodować warzywa i zioła, które następnie wykorzystywałaby w kuchni do przygotowywania naturalnych i zdrowych potraw.  Agata marzy o pracy w zgranym zespole – takim, jak w A Nóż Widelec – z którym wspólnie mogłaby tworzyć nowe smaki. Nie wyobrażam sobie siebie w innym miejscu, niż kuchnia. Wierzę, że moja przyszłość wiąże się właśnie z branżą gastronomiczną.

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×