Aktualności

Tradycyjne polskie smaki na Mikserze Kulinarnym

21.11.2018

W listopadowym „Mikserze Kulinarnym” udział wzięło ponad 170 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całego kraju. Temat przewodni wydarzenia nawiązał do 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Wydarzenie edukacyjne skierowane do uczniów szkół gastronomicznych i początkujących kucharzy miało miejsce 16 listopada w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pokaz kulinarny poprowadzili Michał Grzywacz i Cezary Powała – szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie przygotowali rosół z żabich udek z makaronem z pomidorów i naleśnikiem z czarnuszką, a także comber jagnięcy z jabłkowym puree z buraków, pikowaną szarlotką i kwaśną śmietaną – współczesne interpretacje przepisów zaczerpniętych z pierwszych polskich książek kucharskich. Spotkanie uświetnił swoją prelekcją profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wszystkie szkoły uczestniczące w spotkaniu otrzymały po egzemplarzu książki „100 receptur na 100 lat niepodległości”.

Po prezentacjach i pokazie kulinarnym uczestnicy wzięli udział w teście wiedzy. Na dwóch uczniów, którzy zdobędą najwyższy wynik, czeka nagroda – tygodniowy staż w kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie pod czujnym okiem szefów kuchni: Michała Grzywacza i Cezarego Powały.

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×