Aktualności

Pierwszy Test Kulinarny za Nami!

25.11.2019

W dniach 14-15 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju zebrali się w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie, by spróbować swoich sił w Teście Kulinarnym – wyjątkowym i pierwszym tego rodzaju konkursie, organizowanym przez sieć hurtowni MAKRO.

Na młodych adeptów gastronomii czekał kulinarny tor przeszkód w formie edukacyjnej ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną. Aby uzyskać status mistrza, drużyny musiały przejść przez szereg zadań, m.in. sprawdzających znajomość technik pracy z czekoladą, metod obróbki drobiu, porcjowania i filetowania ryby czy sposobów przechowywania mrożonych warzyw i owoców.

Uczestnikom czujnie przypatrywali się jurorzy, którzy oceniali zawodników zarówno pod kątem posiadanej wiedzy, jak i higieny pracy, zużycia produktów i prawidłowych zastosowań technik kulinarnych. Sumując punkty, udało się wyłonić najlepszy kulinarny duet. Na podium stanęły:

– 1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi,

– 2 miejsce: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie,

– 3 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrodę główną w postaci bonów na zakupy w halach MAKRO. Do uczennic ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie trafiło wyróżnienie Urzędu Miasta Krakowa, pod auspicjami którego organizowany był konkurs. Uczniowie reprezentujący Zespół Szkół nr 1 w Bratoszewicach wygrali natomiast szkolenie w warszawskim Studiu Kuchennym, które poprowadzą szefowie kuchni – Michał Grzywacz i Cezary Powała. Na wszystkich uczestników konkursu czekały upominki przygotowane przez partnerów wydarzenia.

W pierwszym dniu wydarzenia uczniowie szkół gastronomicznych zostali zaproszeni do kulinarnego celebrowania Tygodnia Kuchni Polskiej, w ramach którego w dniach 11-17 listopada wyselekcjonowane restauracje wprowadziły specjalne dania w barwach narodowych. Odwiedzili oni bowiem restauracje biorące udział w krakowskim szlaku kulinarnym oraz spróbowali tradycyjnych polskich biało-czerwonych dań.

Wydarzeniu towarzyszyła premiera „Elementarza Młodego Kucharza” – publikacji skierowanej do uczniów szkół gastronomicznych. Książka ta stanowi kompendium wiedzy o kuchni polskiej, a także zbiór przepisów historycznych i ich nowoczesnych interpretacji. Zawiera 21 przepisów wspieranych przez porady, wskazówki i inspiracje od szefów kuchni.

Partnerami Testu Kulinarnego byli: Drosed, Barry Callebaut Polska, Oerlemans Foods Polska, Unilever Food Solutions, Mlekovita, ChemaN, hotel Metropolo by Golden Tulip. Partnerami medialnymi były magazyny „Szef Kuchni”, „Restauracja”, „Food Service” oraz portal „Ouichef.pl”.

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×