Aktualności

Rusza nowa odsłona Miksera Kulinarnego!

26.02.2020

W ramach IV edycji programu przygotowaliśmy odnowioną odsłonę bezpłatnych spotkań edukacyjnych Mikser Kulinarny. Oprócz uczestnictwa w warsztatach oraz prelekcjach, możecie wziąć udział w rywalizacji do Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego – konkursu w postaci ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną. Uzbieranie największej liczby punktów za aktywność oraz test sprawdzający wiedzę teoretyczną umożliwi najaktywniejszym uczestnikom awans do konkursu. 

Pierwsze spotkanie w nowej formule odbyło się 21 lutego w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie pod hasłem przewodnim „Ryba – od głowy do ogona. Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach”. Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 80 uczniów szkół i klas gastronomicznych. Partnerem spotkania była organizacja  „Polski Karp”.

Na uczestników czekał pokaz kulinarny poprowadzony przez Jana Filipczyka, szefa kuchni restauracji „Cichy Potok” oraz Zbigniewa Sonika, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Wspólnie z uczestnikami szefowie przyrządzili zupę miso z karpiem w cieście faworkowym oraz karpia pieczonego z mini patisonem i boczniakiem różowym.

Podczas spotkania odbyła się także prelekcją, poprowadzona przez przedstawiciela organizacji „Polski Karp”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. w jaki sposób ocenić świeżość ryby, jakie istnieją metody hodowli oraz sposoby filetowania ryb, w tym trymowanie.

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×