Aktualności

Szef Team Challenge zakończony!

15.06.2020

W pierwszym wirtualnym konkursie kulinarnym MAKRO Polska dla uczniów szkół gastronomicznych zwyciężyła drużyna z Bydgoszczy!

Trwająca pandemia wirusa COVID-19 negatywnie odbiła się między innymi na edukacji.  - W przypadku szkół gastronomicznych zawieszenie zajęć skutkowało dodatkową trudnością: brakiem możliwości organizacji warsztatów, lekcji pokazowych, czy konkursów kulinarnych w ich tradycyjnej formule - mówi Magdalena Figurna z MAKRO Polska. - Dlatego już w kilka dni po zamknięciu klas uruchomiliśmy cykl internetowych wykładów “Szef dla Młodych Talentów - Dokształcaj się ONLINE!”, a w połowie maja zorganizowaliśmy specjalne wirtualne wyzwanie. 

W Szef Team Challenge udział wzięło 35 zespołów ze szkół z całej Polski (łącznie 165 uczestników). Ich zadaniem podczas 4-tygodniowej zabawy było złożenie pełnego menu, składającego się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Co tydzień drużyny otrzymywały listę składników obowiązkowych i 48 godzin na przesłanie zdjęć i opisu dania. Reszta (receptura, dodatkowe składniki, techniki kulinarne) zależała od pomysłów i umiejętności uczniów, którzy ze względu na trwającą kwarantannę mogli komunikować się tylko internetowo.

Najlepszy zdaniem jury (szefowie Cezary Powała i Zbigniew Sonik z MAKRO Polska oraz Szymon Gatlik, ekspert i przewodnik kulinarny) okazał się team Rzemiosło  z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy w składzie: Magdalena Fackowska, Wiktoria Giemska i Kamil Myśliński. Zwycięzcy zdobyli aż 35 na 40 możliwych punktów. Drugie miejsce zajęli “Nowochuccy Pogromcy Smaku” z  Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, a trzecie - Kucharze ZSG z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. W pierwszej "piątce" znalazły się też drużyny: CooKing Team z Tychów, Brygada M z Zamościa i Przyjaciółki z Nowego Targu.

- Konkurs stał naszym zdaniem na bardzo wysokim poziomie, a rywalizacja była bardzo zacięta - mówi Magda z drużyny Rzemiosło. - Na pewno było też trudniej niż w realu, bo nie mogliśmy się spotkać i popróbować różnych rzeczy. Kamil i Wiktoria dodają, że konkurs był bardzo fajną przygodą i świetnym wyzwaniem.

Opiekunka drużyny, Beata Lewińska, podkreśla, że wirtualny konkurs kulinarny to ogromne wyzwanie, ale też świetne doświadczenie: - Brak bezpośredniego kontaktu z grupą przy realizacji zadań trochę mnie przestraszył ale moi uczniowie okazali się świetnie zorganizowani, zdyscyplinowani i czujni. Na każde kolejne  zadanie mieli mnóstwo pomysłów, podejmowali też szybkie decyzje, kto co robi i bardzo wspierali się nawzajem. Pomaganie im było dla mnie wielką przyjemnością. Te 4 tygodnie były kulinarnie zwariowane i pełne emocji.

 

Szef Team Challenge był własnym pomysłem MAKRO Polska. Jego realizacją zajął się dział public relations firmy.

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Zamknij ×