Aktualności
Znamy już zwycięzców trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa!
04.01.201920 szkół z całej Polski, które uczestniczyło w rywalizacji, miało za zadanie przygotować danie kuchni historycznej. Według jury najlepsze okazały się prace reprezentantów Torunia, Jarosławia i Suwałk. Publiczność największą ilością głosów nagrodziła natomiast placówki z Zamościa, Jarosławia i Suwałk.
Udział w konkursie wzięło 20 wcześniej wyselekcjonowanych szkół z całego kraju. Zadaniem było przygotowanie dania z kuchni historycznej, wykorzystując do tego suszone śliwki, borowiki w zalewie oraz czosnek.
Jury postanowiło nagrodzić:
1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu - Kiszka z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery
2 miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu - Czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami
3 miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach – Konfitowana pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy
Ponadto na fanapge’u Szef Dla Młodych Talentów na Facebook’u zorganizowany został konkurs na nagrodę publiczności. Rywalizacja była bardzo zacięta a samo głosowanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem, oddano ponad 15 tysięcy głosów!
Publiczność nagrodziła:
1 miejsce z wynikiem 3374 głosów: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu – Bażant faszerowany, opiekany w sianie z sosem z suszonych śliwek, pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzodkwi
2 miejsce z wynikiem 2578 głosów: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu - Czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami
3 miejsce z wynikiem 1412 głosów: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach – Konfitowana pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy